Page 33 - index
P. 33

 13.
ПРОЈЕКАТ ПИСМА ГОРЧАКОВА ОРЛОВУ
Моли да Деказу пренесе ласкаво мишљење цара о њему, које je изражено у својеручним царевим напоменама на депеша- ма које je Орлов слао, а у којима се износе Деказови погледи и др- жање.
le 13. Janvier 1876.
Je Vous envoie Capniste. Je m’abstiens de Vous le recommander. Il le fera lui-même par son zèle, son tact et son intelligence.
J’ai reçu les dépêches confiées au Prince Gagarine et je les ai aussitôt placées sous les yeux de Sa Majesté l’Empereur.
Notre Auguste Maître rend une pleine et entière justice à Mr le Duc Decazes et a daigné donner à ce sentiment le témoignage d’annotations autographiques (sic!) flatteuses sur la marge de Vos dépêches.
Veuillez ne pas le laisser ignorer à Son Excellence.
Quant à moi, mon opinion Vous est connue. Je n'ai jamais varié depuis le moment de notre première entrevue à Interlaken. — La loyauté et la fermeté sont les meilleurs auxiliaires d'une bonne diplomatie. — Mr le Duc Decazes agit sous cette belle devise.
Le volumineux dossier que je Vous envoi contient tous les renseigne­ ments qui pourraient Vous être utiles dans les différents détails de l’action qui vous est confiée.
Vous le lirez certaine (ment) ...
АВПР, K-90.
14.
ИЗВЈЕШТАЈ ИГЊАТЈЕВА ГОРЧАКОВУ
Извјештај високих војних функционера који су се вратили из Клека и ојачали постојеће незадовољство против Црногораца на Пор­ ти и у Сарају. Сервер-паша добио одобрење да у Мостару сачека до- лазак новог гувернера Али-паше да не би војне власти остале саме наспрам Црногораца. О окршајима устаника који су покушали да омету снабдијевање турске војске постоје двије верзије: према тур- ској, у тој су борби устаници претрпјели тежак пораз, док Јонин и Јастребов тврде обратно. Приликом преласка преко Саве у Босну је- дне чете од 800 бивших граничара, дошло до сукоба, те je с аустриј- ске територије испаљено неколико метака на Турке који нијесу од- говорили. Са српске границе и из Новог Пазара стижу вијести да су у Србији у току велике ратне припреме. На питање аустро-угарског и њемачког амбасадора о томе, српски агент у Цариграду Магазино- вић одговорио да Србе нико не би могао зауставити ако би се Црна Гора отворено ставила на страну устаника. Игњатјев морао да деман- тује гласове који су до тих амбасадора стигли како емисари словен­ ских комитета из Русиje изазивају у Србији немир. Доставља у при- логу текст меморандума босанских устаника Андрашију с потписом
31



















































































   31   32   33   34   35