Page 9 - index
P. 9

 ПРЕДГОВОР I
Књига друга Зборника РУСИIА И БОСАНСКО-ХЕРЦЕГОВА- ЧКИ YCTAHAK 1875—1878. обухвата период од 1. јануара до 31. децембра 1876. То је раздобље кад устанак у Херцеговини и Ба­ сни доводи до црногорско-турског и српско-турског оружаног сукоба, чиме догаћаји на Балкану, започети у јуну 1875. године, прерастају у велику кризу на Истоку.
О карактеру граће ове књиге дата су најосновнија објашње- ња у уводној расправи Зборника. Понављати их било би непо­ требно.
Читалац ће већ на прей поглед запазити да и у овој књизи највећи дио документационог материјала представљају извје- штаји руског амбасадора у Бечу Новикова. Проучавајући своје- времено сву службену преписку овог истакнутог руског дипло­ мате, прирећивач je одабрао близу 150 његових извјештаја, по- вјерљивих извјештаја, писама и депеша које je током 1876. слао императору Александру II, Горчакову и Жоминију, сматрајући да je одабрана граћа таквог карактера да ће читаоцу олакшати да потпуније схвати неке политичке и дипломатске потезе бечког кабинета који су судбоносно утицали на даљи развој источног питања. Радећи и боравећи у пријестоници Двојне монархије, Новиков je био у прилици да непосредније прати догаћаје на Бал­ кану од било ког свога колеге из других европских метропола, да на извору проучава све потезе владе Хабзбуршке монархије, дубоко заинтересоване да догаБаје у свом непосредном сусјед- ству држи под каквом-таквом контролом и да, страхујући од мо- гућности да они не окрену неповољним смјером, обезбиједи за
7






























































































   7   8   9   10   11