כלי תכנה לפיתוח ויצרני רכיבים מתוכנתים
הגעה לדף דומה באתר הראשי של המחבר
כלי הסינתזה מאפשר ליצור את הקבצים לצריבה של התכן שלנו על הרכיב המתוכנת. דוגמה לכלי כזה הוא Quartus של חברת Altera. צילום המסך הבא נלקחה מחלון ה - RTL-Viewer של Quartus.
כלי הסימולציה מאפשרים לנו לראות האם התכן שלנו מתנהג כנדרש. דוגמאות לכלים כאלה הם למשל Modelsim של חברת Mentor-Graphics או Riviera-Pro של חברת Aldec. צילום המסך הבא נלקח מהסימולטור Modelsim.
להלן כמה לינקים שקשורים לחברת Altera והנציג שלה בארץ שנקרא איסטרוניקס.
איסטרוניקס - הנציג של Altera וחברות אחרות בארץ
איסטרוניקס - רשימת יועצים של Altera
האתר של חברת אלטרה: www.altera.com
באתר של חברת Altera יש שני כלים מרכזיים שיכולים לשמש אותך הן בלימוד והן בפיתוח פרויקטים. מדובר בגרסאות שונות של כלי הסינתזה Quartrus וגרסאות שונות של הסימולטור Modelsim. באתר זה מצויים הן כלים חינמיים (Quartus Web Edition ו Modelsim Altera Starter Edition) והן כלים מלאים שדורשים רשיון (Subscription Editions). אפשר לבצע הרבה מאוד פעולות כולל לימוד מלא של הנושא ופיתוח פרויקטים גם בכלים החינמיים !
ראשית חשוב לדעת שגרסה 9.1 של Quartus היא הגרסה האחרונה שבה יש עדיין סימולטור פנימי. בגרסאות מאוחרות יותר ניתן לבצע סימולציה אך ורק באמצעות סימולטור חיצוני (Modelsim). אם אתה רוצה להריץ את התרגילים הראשונים (עד עמוד 228) בספר "תכן ספרתי ומבוא לפרויקטים עם רכיבי Altera" ואתה רוצה להשתמש בסימולציה הפנימית יהיה עליך להשיג גרסה זו (9.1) או מוקדמת יותר (למשל גרסה 9.0).
את הגרסה 9.1 המלאה (זו שדורשת רשיון) תוכל למצוא כאן:
הורדת Subscription-Quartus גרסה 9.1
הקובץ שתוריד נקרא 91sp2_quartus_windows.exe (בגודל מעל 3 GigaByte) והוא כולל בתוכו עדכונים עד Service Pack גרסה 2.
גרסאות חינמיות ישנות של Quartus (וגם כל תכנה ישנה אחרת) נמצאות בשרת ftp שנמצא בלינק הבא:
הורדת כלים של אלטרה מכל גרסה - ftp://ftp.altera.com/outgoing/release
לצערנו הגרסה 9.1 משום מה אינה נמצאת שם ולכן מוממלץ להוריד גרסה אחת לפני כן כלומר את גרסה 9.0 (שכמעט אינה שונה מגרסה 9.1 בדבר). הקובץ שתוריד נקרא בשם
90sp2_quarus_free.exe (בגודל של 1.3 GigaByte) הכולל בתוכו עדכונים עד Service Pack גרסה 2. אפשרות אחרת היא להשיג ממי שכבר הוריד את גרסה 9.1 החינמית בעבר (ויש רבים מאוד כאלה). הקובץ נקרא בשמות כגון: 91sp2_quartus_free.exe
או גרסאות דומות עם Service Packs אחרים והגודל נע בין 1.4 ל 1.9 GigaByte.
אם אתה רוצה להשיג את הגרסה החינמית או הגרסה המלאה האחרונה של Quartus, עליך להגיע לאתר של Altera למשל ללינקים הבאים בהתאמה (הראשון זה Web-Edition והשני Subscription-Edition):
https://www.altera.com/download/software/quartus-ii-we
https://www.altera.com/download/software/quartus-ii-se
חשוב להבין שניתן בהחלט להתקין כמה גרסאות של Quartus באותו המחשב ובדרך כלל הן אינן מפריעות אחת לשניה מכיוון שהן מותקנות ב - Folders שונים. ההתקנה היא פשוטה (לחיצה על Next, Next ... ואין צורך בקבצי רישיון כל שהם).
אחד המקורות הנוחים ביותר לקבלה של סימלטורים מסוג Modelsim הוא דווקא האתר של חברת Altera. הגרסאות החינמיות נקראות Altera Starter Edition או בשם הקובץ xx_modelsim_ase_windows.exe כאשר התווים XX מתארים את הגרסה של הסימולטור. הגודל הוא בסביבות 0.5 GigaByte. את הסימולטורים ניתן להוריד באתר ftp הנ"ל או באתר הרגיל של Altera (עדיף). להלן דוגמה ללינק שמביא אותנו לגרסה האחרונה:
https://www.altera.com/download/software/modelsim-starter
אין מניעה משימוש בסימולטור בגרסה החדשה ביותר שלו. גרסאות מאוחרות (אחרי 10) תומכות יותר ויותר בתקן החדש של השפה שנקרא VHDL-2008. גם כאן ההתקנה היא פשוטה (לחיצה על Next, Next ... ואין צורך בקבצי רישיון כל שהם).
נניח שסיימת להתקין בהצלחה את הכלים הנ"ל, האם אתה כבר מוכן לצרוב (לתכנת) רכיב על כרטיס התרגול שלך ? כנראה שעדיין לא. אתה צריך גם להתקין Driver שמאפשר ל - Quartus לגשת לחמרה שלך. הלינקים הבאים קשורים להתקנה של Driver שמאפשר צריבה (תכנות) של הרכיב בכרטיס התרגול. בחר את הלינק לפי מערכת ההפעלה וסוג החיבור שלך (ByteBlaster או USB-Blaster) ועקוב בדיוק אחרי ההוראות:
הוראות להתקנה של: USB-Blaster Driver for Windows XP
הוראות להתקנה של: ByteBlaster Driver for Windows XP
הוראות להתקנה של: USB-Blaster Driver for Windows7/Vista
הוראות להתקנה של: ByteBlaster Driver for Windows7/Vista
הסבר עך הורדת קבצים ראשונים לצורך בדיקת המערכת נמצאים בלינק הבא:
http://www.aztech.022.co.il/BRPortal/br/P102.jsp?arc=382622
שני הקבצים הראשונים שעליך להוריד הם temp.vhd ו temp.do (שהם שני הקבצים הראשונים בלינק הנ"ל) ולאחר מכן גם סקריפט להקצאות (רכיב והדקים) עבור לוח התרגול שלך. אם למשל לוח התרגול שלך הוא DE2 הורד את הקובץ de2_pins.tcl.
עם עדיין לא בצעת זאת, זה הזמן גם להתקין עורך טכסטים (Text Editor) טוב שמאפשר צביעה של מלים שמורות. הלינק הבא מצוי באתר זה והוא יוכל להדריך אותך בהורדה התקנה וקונפיגורציה של כמה כלים חינמיים מעולים מסוג זה.
http://www.aztech.022.co.il/BRPortal/br/P102.jsp?arc=382625
הלינקים הבאים קשורים להורדת סימולטורים ממקורות נוספים:
הלינק הבא הוא של חברת Mentor
http://www.model.com/resources/student_edition/student_download.asp
בלינק הזה ניתן להוריד סימולטור Modelsim-PE (גרסת סטודנטים חינמית). הסימולטור דומה לגרסה החינמית שניתן להוריד באתר של Altera (כלומר Modelsim-ASE) אך ההתקנה שלו דורשת קבלת קובץ רישיון והרישיות מוגבל בזמן. חסרון נוסף הוא שאם אתה עובד עם Altera יהיה עליך להתקין בעצמך את התמיכה בספריות של Altera (פעולה זו מוסברת בספר "לימוד שפת VHDL לסימולציה וסינתה"). לכן בדרך כלל רוב האנשים יעדיפו את הגרסה של Altera.
לחברת Aldec יש שני סימולטורים Riviera-Pro ו Active-HDL. הנציג בארץ הוא סיטל.
סיטל - הנציג של Riviera-PRO וכלי פיתוח אחרים של ALDEC בארץ
חברת Aldec היצרנית של Riviera-Pro ו Active-HDL
לצערנו אין ל Riviera-Pro כרגע גרסה חינמית. מבין שני הסמולטורים הללו, הספר "לימוד שפת VHDL לסימולציה וסינתזה" מותאם יותר ל - Riviera-Pro (שדומה ל - Modelsim) אך גם מי שמשתמש בסימולטור השני של Aldec יכול גם להפיק תועלת רבה מהספר.
הסימולטור הבא הוא סימולטור פשוט (אולי פשוט מדי).
הורדת סימולטור חופשי פשוט GHDL
האתר של חברת Xilinx (אחת משתי החברות הגדולות לרכיבים מתוכנתים יחד עם Altera) נמצא בלינק הבא:
http://www.xilinx.com/
לחברה יש כלי חינמי שנקרא ISE WebPack שמתואר בלינק הבא:
http://www.xilinx.com/products/design-tools/ise-design-suite/ise-webpack.htm
לכלי הזה יש סימולטור פנימי מוגבל שנקרא ISIM (גרסה דומה לסימולטור של Aldec).
ההורדה של ISE WebPack נמצאת בלינק הבא:
http://www.xilinx.com/support/download/index.htm
לינקים לאתרים מעניינים נוספים